Ponedjeljak, 21 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiBiHProblemi sa Budžetom: Kanton Sarajevo u Izazovima Deficita

Problemi sa Budžetom: Kanton Sarajevo u Izazovima Deficita

Žustra sjednica u Kantonalnoj skupštini

Protekla sedmica u Kantonu Sarajevo bila je obilježena žustrom sjednicom u Kantonalnoj skupštini. Tamo su iznesene tvrdnje da je ovaj kanton u najvećem budžetskom deficitu u Federaciji BiH. Iako su konstruktivne kritike bile prisutne, traženje krivca je zasjenilo diskusiju.

Budžetski deficit i rebalans

Usvojeni budžet za 2023. godinu zabilježio je rekordni iznos od 1,43 milijarde maraka. Ipak, ministar finansija KS-a, Afan Kalamujić, naglašava da Kanton već duži niz godina ima deficit. Akumulirani deficit za prošlu godinu iznosio je 44 miliona maraka.

Finansijska stabilnost Kantona

Ministar Kalamujić se osvrnuo na trenutnu stabilnost Kantona Sarajevo. Potvrdio je da obaveze uredno ispunjavaju, ali naglašava potrebu za eventualnim rebalansom budžeta kako bi se prilagodili ekonomski trendovi.

Prijedlozi za rebalans

U razgovoru je iskazana potreba za rebalansom budžeta uz očekivanje podrške partnera. Kalamujić je apelovao da se sredstva usmjere na ključne kategorije kao što su porodilje i civilne žrtve rata, koje ne bi smjele biti pogođene rebalansom.

Očekivanja građana

Građani se pitaju hoće li njihova primanja biti ugrožena zbog potencijalnog rebalansa. Ministar je uvjerio da će prioritet biti očuvanje prava svih socijalnih kategorija, te da će budžetski resursi biti pravilno raspoređeni.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisement -