Ponedjeljak, 21 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiBiHProblemi na Odgođenim Izborima: Koalicija "Pod lupom" Zabilježila Nepravilnosti

Problemi na Odgođenim Izborima: Koalicija “Pod lupom” Zabilježila Nepravilnosti

Uoči lokalnih izbora 2024.

Koalicija “Pod lupom” objavila je ključne nalaze posmatranja odgođenih izbora. Izvještaji su prikupljeni iz Fojnice, Kiseljaka, Konjica i Kreševa do 15:00 sati. Tokom posmatranja, primijećene su ozbiljne nepravilnosti koje mogu uticati na izborni proces.

Paralelni birački spiskovi u Fojnici

U Fojnici su stranački posmatrači koristili paralelne biračke spiskove. Ove informacije potvrdile su primjedbe Koalicije “Pod lupom” na tri biračka mjesta (114A007, 114A014 i 114A017). Slične nepravilnosti zabilježene su na ostalim biračkim mjestima u Fojnici.

Mogućnost zloupotrebe ličnih podataka

Problematično je i to što su stranački posmatrači imali pristup ličnim podacima birača. Ovo potencijalno krši Zakon o zaštiti ličnih podataka u BiH. Takođe, član biračkog odbora čitao je imena birača naglas, što je zabranjeno.

Izlaznost na izborima

Izlaznost do 15:00 sati iznosila je 37,1%. Dok je na redovnim izborima 6. oktobra bila 33,2%. Koalicija “Pod lupom” poziva građane da dijele svoja iskustva i prijave nepravilnosti putem besplatnog telefona.

Dalji koraci i informisanje javnosti

Koalicija “Pod lupom” planira objaviti dodatne informacije o izbornom procesu do 22:00 sata. Sve novosti biće dostupne na zvaničnoj internet stranici.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisement -