Ponedjeljak, 21 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiBiHDodik na sastanku BRICS-a: Alternativa postojećem svjetskom poretku?

Dodik na sastanku BRICS-a: Alternativa postojećem svjetskom poretku?

Dodikova izjava na sastanku BRICS-a

Predsjednik entiteta Republika Srpska, Milorad Dodik, održao je govor na sastanku BRICS-a u Kazanju, Rusija. On je bio jasan u tvrdnji da je BRICS, koji obuhvata Brazil, Rusiju, Indiju, Kinu i Južnu Afriku, jedina stabilna alternativa trenutnom svjetskom uređenju. Dodik je naglasio da bi ova organizacija trebala dodatno ojačati svoju poziciju globalno.

Politika bez racionalne osnove

Stručnjak za politička pitanja, Špago, kritizirao je Dodikovu politiku prema međunarodnim asocijacijama. Prema njegovim riječima, Dodik je poznat po “dimnim bombama” i vođenju politike bez racionalnih analiza. On je napomenuo da prisustvo na sastancima poput ovog ne odgovara interesima građana, ni ekonomiji RS-a ili BiH.

Odnosi s EU i SAD-om

Špago je podsjetio da sadašnja Dodikova politika kontrira Evropskoj uniji i Sjedinjenim Američkim Državama. Riječ je o reakciji na sankcije koje su uvedene njemu i firmama u njegovom bliskom krugu. Samo ekonomska suradnja sa zemljama EU može pomoći RS-u i BiH, smatra Špago.

Građani i budućnost EU integracija

Dodik bi trebao objasniti građanima Republike Srpske da li odustaje od evropskog puta BiH. Također, Špago je zaključio da će njegovo prisustvo u Kazanju izazvati više štete nego koristi za privredu RS-a, ističući da je to samo ispunjavanje naloga predsjednika Putina.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisement -