Nedjelja, 20 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiBiHBorenović oštro kritikuje Dodika zbog najave učešća na BRICS samitu

Borenović oštro kritikuje Dodika zbog najave učešća na BRICS samitu

Kritike predsjednika PDP-a

Branislav Borenović, predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP), iznio je teške kritike na račun predsjednika RS Milorada Dodika. Ove kritike uslijedile su zbog Dodikove najave da će učestvovati na predstojećem samitu BRICS-a u Moskvi.

Dodikova izjava o BRICS-u

Dodik je ponosno izjavio da će prisustvovati radu ove uticajne grupacije zemalja. Prema njegovim riječima, BRICS je ekonomski nadmašio G7 grupu. On je naglasio važnost poznavanja ekonomskih trendova unutar BRICS-a za budućnost RS.

Borenovićeva reakcija

Borenović je reagirao preko društvenih mreža, naglašavajući da Dodik obmanjuje narod. Istakao je da je ekonomska saradnja Republike Srpske najviše vezana za Evropsku uniju i susjedne zemlje, posebno Srbiju.

Podaci o izvozu i uvozu

Prema njegovim riječima, prošle godine je privreda RS izvezla 5,4 milijardi KM, od čega je 3,7 milijardi KM otišlo u EU. Dodao je da su izvozni podaci prema zemljama BRICS-a zanemarljivi, sa samo 25 miliona KM.

Pitaju se privrednici

Borenović postavlja pitanje hoće li preduzeća zatvarati fabrike i otpuštati radnike, umjesto da posluju sa EU. On se nada da će se relevantne institucije oglasiti povodom ove situacije.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisement -