Nedjelja, 20 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiBiHObilježena 21. godišnjica smrti Alije Izetbegovića: Počast prvom predsjedniku BiH

Obilježena 21. godišnjica smrti Alije Izetbegovića: Počast prvom predsjedniku BiH

Povodom 21. godišnjice smrti Alije Izetbegovića, prvog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine, danas su položeni cvijetovi na njegov mezar na Kovačima u Sarajevu. Ova simbolična komemoracija okupila je mnoge njegove saradnike, članove porodice i predstavnike vlasti.

Život u borbi za principe

Potpredsjednik Stranke demokratske akcije, Safet Softić, obratio se okupljenima ističući Izetbegovićevu borbu za visoke moralne ciljeve. “Njegov život protekao je u odbrani vlastitih ideja,” kazao je Softić.

Izetbegovićeva uloga u historiji

Softić je naglašavao značaj Izetbegovića kao prvog predsjednika suverene Bosne i Hercegovine. Njegovo moralno liderstvo bilo je ključno za opstanak države. “To je nepobitna historijska činjenica,” istakao je Softić.

Izvori neistina

U svom obraćanju, Softić se osvrnuo na zlonamjerna izlaganja o Izetbegoviću. Citirao je njegove riječi iz 1999. godine, kada je poručio Izetbegovića je da bošnjački narod ne priziva osvetu nakon rata.

Njegova ostavština i mudrost

Softić je istakao Izetbegovićevu ulogu kao državnika, pisca i humanista. Njegova mudrost i harizma ostavili su dubok trag. “Izetbegović se nikad nije mirio s postojećim stanjem,” kazao je Softić.

Dženaza kao simbol poštovanja

Sjećanje na Izetbegovića obeleženo je i njegovom dženazom, kada su desetine hiljada ljudi ispratili ovog velikog čovjeka na Ahiret. Njegova vizija ostaje u središtu ideje Bosne i Hercegovine.

Alija Izetbegović rođen je 1925. godine u Bosanskom Šamcu, a preminuo 2003. godine. Njegova dženaza ostaje upamćena po masovnom prisustvu i atmosferi poštovanja.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisement -