Subota, 19 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiBiHDodik najavljuje važan sastanak s Putinom na samitu BRICS-a

Dodik najavljuje važan sastanak s Putinom na samitu BRICS-a

Predstojeći samit BRICS-a

Predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik, najavio je sastanak s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom na predstojećem samitu BRICS-a. Ovaj događaj će se održati od 22. do 24. oktobra u Kazanju, a očekuje se prisustvo više od 60 svjetskih lidera.

Vrijednosti i značaj BRICS-a

Dodik je izjavio da će razgovarati s liderima koji promovišu vrijednosti koje su u skladu s interesima Republike Srpske. Istakao je da ovo nije vojna organizacija, već platforma za slobodu, mir i međusobno poštovanje.

Tokom govora, Dodik je naglasio kako BRICS pruža alternativu hegemoniji koja se protivila različitim tradicijama i kulturama. Njegova svrha je afirmacija suverene saradnje među članicama.

Uloga Republike Srpske na globalnoj sceni

Dodik smatra da je važno da Republika Srpska bude prepoznata na ovom samitu. Također, dodao je da je značaj Samita u tome što omogućava RS da objasni svoj položaj unutar Bosne i Hercegovine.

Pogled na budućnost

Na kraju, Dodik se osvrnuo na evropske integracije, rekavši da su mnoge članice EU skeptične prema članstvu. Istakao je potrebu za istraživanjem novih alternativnih puteva za Republiku Srpsku.

Uz ovaj samit, dodao je i važnost statusa posmatrača koji će RS imati, smatrajući to dobrom prilikom za sve građane.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisement -