Subota, 19 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiBiHSjećanje na Aliju Izetbegovića: 21 godina od smrti prvog predsjednika Predsjedništva BiH

Sjećanje na Aliju Izetbegovića: 21 godina od smrti prvog predsjednika Predsjedništva BiH

Na današnji dan, 2003. godine, preminuo je Alija Izetbegović, prvi predsjednik Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine. Saznali smo više o njegovu nasljeđu i posljednjim trenucima njegovog života.

Životna snaga i hrabrost

Povodom 21. godišnjice njegove smrti, portal Preporod.info je razgovarao sa bliskim saradnicima. Njegovi prijatelji ističu snažnu volju koju je imao do kraja života. Bio je jak, uspravan i nepokolebljiv.

Uloga dr. Gavrankapetanovića

Prof. dr. Ismet Gavrankapetanović, šef Klinike za ortopediju, igrao je ključnu ulogu u njegovom liječenju. Alija Izetbegović primljen je u bolnicu 10. septembra 2003. godine nakon povrede.

Dr. Gavrankapetanović je brinuo o njemu skoro mjesec dana. Zbog poštovanja prema Izetbegoviću nije odlazio kući.

Teški trenuci i razgovori

Tokom liječenja, Izetbegovića su posjećivali brojni zvaničnici, uključujući Paddyja Ashdowna, tadašnjeg visokog predstavnika. Izetbegović je tokom boravka u bolnici izjavio: “Bosna je mnogo važnija od mog zdravlja”.

Izetbegovićeva borba za Bosnu

Dr. Gavrankapetanović je istakao da su tokom liječenja nastupile komplikacije koje su bile očekivane. Ipak, Izetbegović je pokazao nevjerojatnu snagu, što je fascinantno eveniment u njegovoj borbi za BiH.

Njegova smrt ostavila je dubok trag u srcima mnogih, dok njegovo nasljeđe ostaje i dalje značajno za našu državu. Na današnji dan sjećamo se časne borbe koju je vodio za Bosnu i njen narod.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisement -