Subota, 19 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiBiHSmanjenje nezaposlenosti u Bosanskopodrinjskom kantonu: Izvještaj Službe za zapošljavanje

Smanjenje nezaposlenosti u Bosanskopodrinjskom kantonu: Izvještaj Službe za zapošljavanje

Trenutna situacija nezaposlenosti

Prema najnovijim podacima Službe za zapošljavanje Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde, na evidenciji se nalazi 2.532 nezaposlenih osoba. Ove informacije potvrdio je direktor Emir Obarčanin.

Uzroci smanjenja broja nezaposlenih

Obarčanin ističe da se broj nezaposlenih smanjuje, ali ne samo zbog zapošljavanja. Odlazak radno sposobnih građana u treće zemlje takođe doprinosi ovom trendu. Služba kontinuirano radi na posredovanju u zapošljavanju prema potrebama tržišta rada.

Podaci o nezaposlenima po lokacijama

Grad Goražde ima najveći broj nezaposlenih, njih 2.163. U Općini Foča potrazi za poslom je 267 osoba, dok u Općini Pale broj nezaposlenih iznosi 102. Obarčanin je napomenuo da je broj nezaposlenih ravnomjerno raspoređen među ženama i muškarcima.

Kvalifikacijska struktura nezaposlenih

Među nezaposlenima, 864 su nekvalifikovana lica, 785 ima kvadradnu, a 705 srednju stručnu spremu. Na evidenciji su i 153 osobe sa višom stručnom spremom.

Projekti zapošljavanja

Služba za zapošljavanje BPK Goražde, uz saradnju sa federalnim zavodom, realizovala je programe sufinansiranja zapošljavanja. Do sada je zaposleno skoro 400 osoba uz ugovorena sredstva od 2.338.137 KM za 340 osoba. Takođe, implementirani su vlastiti programi u vrijednosti oko 450.000 KM, pri čemu je zaposleno 48 osoba.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisement -