Subota, 19 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiBiHObilježena godišnjica Alije Izetbegovića: Ostavština lidera BiH

Obilježena godišnjica Alije Izetbegovića: Ostavština lidera BiH

Godišnjica koja se pamti

Na današnji dan obilježena je godišnjica smrti Alije Izetbegovića. Prisutni su bili predsjednik SDA Bakir Izetbegović, članovi porodice, delegacije vlasti i diplomatskog kora, te brojni građani.

Život i politički put Alije Izetbegovića

Alija Izetbegović rođen je 8. augusta 1925. godine u Bosanskom Šamcu. Sa porodicom se preselio u Sarajevo, gdje je završio Prvu mušku gimnaziju.

Tokom Drugog svjetskog rata, izbjegavao je prisilnu regrutaciju. Ovaj period značajno je utjecao na njegov politički put.

Godine poslijeratnog perioda donijele su nove izazove. Izetbegović je bio član pokreta “Mladi muslimani,” koji se zalagao za islamske vrijednosti i političku slobodu, a nakon toga je osuđen na tri godine zatvora.

Osnivač SDA i vođa kroz rat

Nakon zatvora, vratio se pravničkom poslu, no politika ga je i dalje privlačila. Tokom “Sarajevskog procesa” 1983. godine, osuđen je na 14 godina zatvora, ali oslobođen je 1988.

Osnovao je Stranku demokratske akcije (SDA) 1990. godine. Kao predsjedavajući Predsjedništva BiH, vodio je zemlju kroz rat i potpisao Dejtonski sporazum.

Nasljeđe i sjećanje

Povukao se iz politike 2000. godine zbog zdravstvenih razloga. Alija Izetbegović preminuo je 19. oktobra 2003. godine. Njegova dženaza okupila je više od 100.000 ljudi, potvrđujući njegov značaj u povijesti BiH.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisement -