Subota, 19 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiBiHAlija Izetbegović: Put od mladosti do političkog vođe Bosne i Hercegovine

Alija Izetbegović: Put od mladosti do političkog vođe Bosne i Hercegovine

Rani život i obrazovanje

Alija Izetbegović, jedan od najznačajnijih političkih lidera, rođen je 8. augusta 1925. godine u Bosanskom Šamcu. Njegova porodica preselila se u Sarajevo kada je imao tri godine. Tamo je završio Prvu mušku gimnaziju 1943. godine, u vrijeme okupacije Nezavisne Države Hrvatske.

Politička formacija i hapšenje

Godine 1944. Izetbegović se skrivao od prisilne regrutacije u vojne jedinice NDH-a. Ovaj turbulentni period oblikovao je njegov politički put. Kao član pokreta “Mladi muslimani”, koji je propagirao islamske vrijednosti, uhapšen je i osuđen na tri godine zatvora.

Osnaživanje političkih uvjerenja

Njegove zatvorske godine utjecale su na njegovo političko uvjerenje, čvrsto ga uvjerivši da se mora boriti za prava naroda. Nakon odsluženja kazne, povukao se iz javnog života, ali politika ga je i dalje zanimala.

Uspon kroz politički aktivizam

Godine 1983. započeo je “Sarajevski proces”, gdje je optužen za “rušenje državnog poretka”. Osuđen je na 14 godina zatvora, ali je oslobođen 1988. godine nakon ukidanja zakona o verbalnom deliktu. Tada započinje organizaciju političkog otpora.

Osnivanje Stranke demokratske akcije

Osnivanjem Stranke demokratske akcije (SDA) 1990. godine, Izetbegović je postao važan politički faktor. Na prvim demokratskim izborima, SDA je ostvarila uvjerljivu pobjedu, a Izetbegović je postao simbol nade za narod Bosne i Hercegovine.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisement -