Subota, 19 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiBiHHelez ponovo u fokusu medija: Nove kontroverzne izjave o dronovima

Helez ponovo u fokusu medija: Nove kontroverzne izjave o dronovima

Helezove tvrdnje o “pucanju u zrak”

Na jučerašnjem gostovanju na televiziji Face, ministar Helez iznio je niz kontroverznih izjava. Ponovo je optužio medij Klix.ba zbog navodnog negativnog izvještavanja o njegovom radu. Ove optužbe, iako interesantne, ostavljaju mnoga pitanja bez odgovora.

Kritika na račun njegovih izjava

Helez je posebno naglasio kako je naredio “pucanje na dronove iznad kasarne OS BiH” u Rajlovcu. Međutim, tu informaciju opovrgava činjenica da se radilo o sportskim letjelicama iz akrogrupe Flying Bulls Acrobatics Team. Ova greška ostavlja sumnju u njegovu sposobnost da pravilno procijeni situaciju.

Status zračnog prostora u Rajlovcu

Mnogi se pitaju zašto Helez ne zna da područje kasarne u Rajlovcu nije “no fly zone”. Prema dostupnim informacijama, to područje spada u zračni prostor sarajevskog aerodroma, a Rajlovac funkcioniše kao heliodrom. Dronovi nisu zabranjeni u ovom području, što dodatno dovodi u pitanje Helezove tvrdnje.

Procedura u slučaju preleta dronova

U situacijama kada dronovi prelete nad zračnim prostorom, avioni imaju obavezu da se koriste posebnom frekvencijom i izdaće upozorenja. Pucanje na letjelice nije protokol koji se primjenjuje, već se one mogu samo presresti. Ove informacije bi trebale biti poznate svakome ko se bavi zračnim operacijama.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisement -