Subota, 19 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiBiHNedostatak kadra za brojanje glasova prijeti objavi rezultata Lokalnih izbora u BiH

Nedostatak kadra za brojanje glasova prijeti objavi rezultata Lokalnih izbora u BiH

Kritična situacija u Glavnom centru za brojanje

Nedostatak kadra za brojanje glasova postao je ozbiljan problem na Lokalnim izborima u Bosni i Hercegovini. U Glavnom centru za brojanje u Sarajevu potrebno je dodatnih 200 radnika. Satnica za ovu vrstu posla iznosi 5,90 KM.

Progres brojenja glasova

Prebrojavanje glasova započelo je 6. oktobra i još uvijek traje. Trenutno, u centru broji otprilike 200 osoba, što je znatno manje nego u prethodnim godinama. Irena Hadžiabdić, predsjednica CIK-a BiH, izjavila je da je do sada izbrojano gotovo sve nepotvrđene glasačke listiće, uključujući one iz inozemstva.

Poziv građanima za pomoć

Bivši član CIK-a BiH, Vehid Šehić, apeluje na građane koji su ranije radili u izbornoj administraciji da se prijave za ovaj posao. Njegova ocjena je da je proces transparentan i da će pojačana kontrola smanjiti mogućnost malverzacija.

Rok za završetak procesa

Prema zakonu, glasovi moraju biti prebrojani u roku od 30 dana. Šehić naglašava važnost savjesnog rada marginaliziranih osoba u ovom postupku. Iz CIK-a poručuju da će se rezultati lokalnih izbora potvrditi u zakonskom roku.

Izlaznost birača i budući izazovi

Vehid Šehić upozorava na nisku izlaznost birača koja dodatno komplikuje situaciju. Smatra da je to problem koji zahtijeva sistemsko rješenje kako bi se povećalo korištenje biračkog prava.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisement -