Subota, 19 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiBiHJesenja sjetva u riziku: Poljoprivrednici se suočavaju sa izazovima

Jesenja sjetva u riziku: Poljoprivrednici se suočavaju sa izazovima

Teška godina za poljoprivrednike

Jesenja sjetva u Bosni i Hercegovini počela je u pojedinim regijama, ali poljoprivrednici se suočavaju s brojnim izazovima. Nakon protekle godine, kada su usjevi stradali zbog nepovoljnih vremenskih uslova, mnogi se pitaju o svojoj budućnosti u proizvodnji hrane.

Problemi u Semberiji

U Semberiji, predsjednik Udruženja poljoprivrednika Savo Bakajlić najavio je početak sjetve ozime pšenice, ječma i zobi. Međutim, upozorava da je situacija teška. “Tražili smo od Vlade Republike Srpske da proglasi stanje elementarne nepogode kako bismo dobili pomoć,” istakao je Bakajlić.

Niske otkupne cijene

Prema njegovim riječima, proizvodnja pšenice danas nije isplativa. “S cijenom od 36 feninga, poljoprivrednici nemaju smisla proizvoditi, naročito kada je hljeb više od dvije marke.”

Suočavanje s visokom cijenom sjetve

Nedžad Bićo iz Udruženja poljoprivrednika Federacije BiH dodao je da su cijene sjemena i đubriva na nivou prošle godine. “Cijene goriva su nešto niže, ali sjetva ostaje skupa,” rekao je Bićo. Također, istakao je da su otkupne cijene niske, čime se dodatno otežava plasman proizvoda.

Pitanje opstanka poljoprivrede

Poljoprivrednici se suočavaju s gubicima i mnogi razmišljaju o napuštanju ovog posla. Bez odgovarajuće državne podrške, život poljoprivrednika u BiH mogao bi biti ugrožen.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisement -