Subota, 19 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiSvijetNATO ne može potvrditi raspoređivanje vojnika Sjeverne Koreje u Rusiji

NATO ne može potvrditi raspoređivanje vojnika Sjeverne Koreje u Rusiji

Izjava generalnog sekretara NATO-a

Generalni sekretar NATO-a, Mark Rute, izjavio je da Alijansa ne može potvrditi raspoređivanje vojnika iz Sjeverne Koreje u Rusiji. U trenutnoj fazi, NATO nema službene informacije o aktivnom angažovanju Sjevernokorejaca u ruskim ratnim operacijama.

Tvrdnje južnokorejske obavještajne službe

Južnokorejska obavještajna služba je objavila da je Sjeverna Koreja poslala prvi kontingent od 1.500 vojnika u Vladivostok. Također, planiraju se dodatne snage u Rusiju. Analizi satelitskih snimaka sugeriraju da su specijalne snage transportovane ruskom mornaricom između 8. i 13. oktobra.

Odziv NATO-a na regionalna pitanja

Rute je istakao da se situacija može promijeniti, ali trenutno nema potvrde za iznesene tvrdnje. Također, naveo je da je u redovnom kontaktu sa azijskim partnerima, uključujući Južnu Koreju, koja je prisustvovala sastanku na nivou ministara odbrane NATO-a.

Tvrđenja ukrajinskog predsjednika

Na pitanje o izjavama ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, koji je spomenuo da se 10.000 Sjevernokorejskih vojnika priprema za borbu s Rusima, Rute je kazao da se ta informacija ne može potvrditi.

Zelenski je ranije istakao da je Sjeverna Koreja pridružena “koaliciji kriminalaca” pod vođstvom Vladimira Putina, koji već koristi pomoć Irana i Kine.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisement -