Petak, 18 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiBiHBrčko: Pritvoreni optuženi za podmićivanje birača na izborima

Brčko: Pritvoreni optuženi za podmićivanje birača na izborima

Uhapšeni zbog sumnje na izborne prevarante

Zbog sumnje da su se udružili radi podmićivanja birača, pritvoreni su Alija Denjagić (A. D.), S. T. i A. H. Ova akcija događa se u kontekstu lokalnih izbora u Brčko distriktu. Njihova namjera bila je utjecati na birače kako bi glasali za prvi navedeni.

Istraga u toku

Tužilaštvo i Policija Brčko distrikta BiH trenutno vode intenzivnu istragu protiv pet osoba. Oni sumnjaju da su tokom septembra i oktobra 2024. godine, organizovali podmićivanje birača. Cilj im je bio osigurati glasove za A. D. kao kandidata u Skupštini Brčko distrikta.

Načini koje su koristili

Prema informacijama, A. D. je organizirao grupu koja je uključivala A. R., S. T., A. H. i S. D. Njihova zadaća bila je podmićivanje birača. A. R. je prikupljala i evidentirala spiskove birača, dok su ostali članovi grupe isplaćivali novac onima koji su pristali na taj način glasanja.

Utjecaj na svjedoke i moguće ometanje istrage

Optuženima prijeti opasnost od ometanja krivičnog postupka. S obzirom na to, odlukom Tužilaštva privremeno su pritvoreni. Ova situacija dodatno naglašava ozbiljnost kriminala vezanog za izbore.

Reakcija zajednice

Ova vijest izazvala je veliku pažnju među građanima Brčkog. Mnogi pozivaju na veću transparentnost i poštivanje izbornih prava. Policija nastavlja s pretresima više lokacija u potrazi za dodatnim dokazima.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisement -