Petak, 18 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiBiHZeničko-Dobojski Kanton Naručuje 4.000 Vakcina Protiv Sezonske Gripe

Zeničko-Dobojski Kanton Naručuje 4.000 Vakcina Protiv Sezonske Gripe

Porast interesa za vakcine

Zeničko-dobojski kanton je naručio 4.000 vakcina protiv sezonske gripe za sve stanovnike. Također, 982 vakcine su namijenjene zdravstvenim radnicima ovog kantona. Ovu informaciju potvrdio je kantonalni epidemiolog Alis Kozica iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ).

Distribucija vakcina

Kozica je najavio da se očekuje da vakcine stignu do kraja tekućeg ili početkom narednog mjeseca. Distribucija vakcina bit će organizovana u domovima zdravlja. Pozvani su svi, posebno hronični bolesnici, mladi i svi zainteresirani građani, da se vakcinišu. “Vakcine su sigurne i pouzdane”, istakao je Kozica.

Monitoring sezonske gripe

Prema podacima INZ-a, prošle godine je bilo nabavljeno 3.120 vakcina za stanovništvo. Svake godine, počev od 40. sedmice, vrši se monitoring sezonske gripe u Zeničko-dobojskom kantonu.

Registracija slučajeva respiratornih infekcija

U prvoj sedmici zabilježeno je 640 slučajeva akutnih respiratornih infekcija (ARI) te 50 slučajeva koji odgovaraju gripi (ILI). Međutim, nije zabilježeno nijedno teško oboljenje pluća (SARI) sa gripom. U 41. sedmici zabilježeno je 765 slučajeva ARI i 25 slučajeva ILI, dok je i dalje odsustvo SARI slučajeva.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisement -