Petak, 18 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiBiHKritike OSCE-a na pristup RTRS-a tokom izborne kampanje

Kritike OSCE-a na pristup RTRS-a tokom izborne kampanje

Izvještaj OSCE-a o medijskoj pristrasnosti

U najnovijem izvještaju o medijima, Organizacija za sigurnost i saradnju u Evropi (OSCE) kritikovala je javni servis Republike Srpske, RTRS. Prema izvještaju, medijsko pokrivanje izborne kampanje bilo je ograničeno. OSCE navodi da su glavni nacionalni mediji propustili pružiti sveobuhvatne informacije biračima.

Politički pritisak i medijska podjela

OSCE ističe neuspjeh medijskog regulatora u prevenciji evidentne pristrasnosti RTRS-a. Ova situacija je doprinijela povećanoj ranjivosti medija na politički pritisak. Također, podjela medija po etničkim linijama smanjila je mogućnost birača da donesu informisanu odluku.

Transparentnost vlasništva nad medijima

U izvještaju se naglašava i značaj online medija i društvenih mreža. OSCE ukazuje na nedovoljnu transparentnost vlasništva nad medijima, što dodatno komplikuje situaciju. Vlasti Republike Srpske su posebno kritikovane zbog re-kriminalizacije klevete.

Prijetnje i pritisci na novinare

Sagovornici iz ODIHR-a i brojni izvještaji govore o povećanom pritisku na medije. Novinari su često izloženi verbalnim napadima i prijetnjama. Politika korištenja tužbi kao sredstvo za ušutkivanje novinara predstavlja ozbiljan problem za slobodu medija.

Uloga portala Klix.ba

Portal Klix.ba je istaknut zbog organizacije debata tokom predizborne kampanje, što nije učinio nijedan od javnih emitera. Ova situacija dodatno ukazuje na nedostatak angažovanja javnih medija u važnim pitanjima.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisement -