Petak, 18 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiBiHZakon o unutrašnjoj trgovini FBiH: Uvođenje neradne nedjelje na dnevnom redu

Zakon o unutrašnjoj trgovini FBiH: Uvođenje neradne nedjelje na dnevnom redu

Održavanje sjednice Parlamenta FBiH

U utorak i srijedu održat će se 14. redovna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH. Na dnevnom redu će se naći Prijedlog zakona o unutrašnjoj trgovini FBiH. Ovaj zakon predstavlja potpuno novi tekst koji uređuje oblast trgovine, prema standardima Evropske unije.

Reformski zakon i neradna nedjelja

Jedno od ključnih pitanja koje se regulira ovim zakonodavstvom je uvođenje neradne nedjelje. Federalni ministar trgovine, Amir Hasičević, ističe reformsku ulogu zakona. Očekuje da će prijedlog proći kroz oba doma tokom oktobra i stupiti na snagu u novembru.

Podrška javnosti i istraživanje stavova

Istraživanje koje su proveli profesori Amer Osmić i Nermina Mujagić pokazuje da radnici ne žele raditi nedjeljom i praznicima. Impresivnih 96% ispitanika podržava Nacrt zakona, uključujući 97,5% trgovaca.

Utjecaj na porodični život i produktivnost

Prema istraživanju, 96,4% ispitanika vjeruje da bi slobodna nedjelja pozitivno utjecala na njihov porodični život. Također, 95,2% smatra da bi zabrana rada nedjeljom povećala produktivnost tokom radne sedmice. Glavni razlozi podrške zakonu uključuju potrebu za odmorom i kvalitetno vrijeme sa porodicom.

Politička dimenzija zakona

Svaki drugi ispitanik iz trgovačkog sektora naglasio je da će njihova podrška zakonu utjecati na izbor njihovih predstavnika na izborima. Očekuje se da će prijedlog zakona o unutrašnjoj trgovini izazvati daljnje rasprave u političkim krugovima.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisement -