Petak, 18 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiBiHVučićeva Izjava o Historiji Pobudila Kontroverzu

Vučićeva Izjava o Historiji Pobudila Kontroverzu

Vučić i njegov govor na UN-u

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, nedavno je pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija održao govor koji je izazvao brojne reakcije. Njegove tvrdnje o raspadu Sovjetskog Saveza i Jugoslavije, prema mišljenju stručnjaka, imaju duboke korijene u starim srpskim narativima.

Kritike Rhoterta

Stručnjak Rhotert ističe da je Vučićeva izjava samo ponavljanje teza o zapadnim obavještajnim službama. Prema Rhotertu, te tvrdnje se ne mogu historijski potkrijepiti. “Srbija, ni srpski narod, se ne spominju u važnim rezolucijama”, rekao je Rhotert.

Osipanje Veza sa Zapadom

Rhotert je naglasio da Vučićeva izjava pokreće pitanja o njegovom odnosu prema Evropskoj uniji i NATO-u. Pritom je primijetio da predsjednik često izražava simpatije prema Rusiji, dok zanemaruje EU. Ovakav stav, po njemu, ukazuje na duboku mržnju prema zapadnim institucijama.

Ugovor o Borbenim Avionima

Uz to, Vučić i francuski predsjednik Emmanuel Macron potpisali su ugovor o isporuci 12 borbenih aviona Rafale. Ova odluka dodatno komplicira situaciju kada su pitanja sigurnosti i vojne saradnje u regionu u pitanju.

U svakom slučaju, Vučićeve izjave i potezi imaju široke posledice na regionalnu politiku i odnose Srbije sa zapadnim zemljama.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisement -