Petak, 18 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiBiHIzborne promjene donijele neočekivane uspjehe na lokalnim izborima

Izborne promjene donijele neočekivane uspjehe na lokalnim izborima

Izmjene Izbornog zakona, koje je nametnuo visoki predstavnik Kristijan Šmit, značajno su uticale na dinamiku izbora. Ove promjene su smanjile šanse kandidata koji se nalaze na nižim pozicijama na listama. Ograničenje preferencija na tri kandidata po listi i unutrašnji prag od 10 posto doprinijeli su tome da samo visoko pozicionirani kandidati dobiju priliku da uđu u vijeća.

Neočekivani uspjesi kandidata na nižim pozicijama

Na listi SDA u Cazinu, Adis Ćoralić je uspio da se probije sa 14. na 2. mjesto po broju glasova. Samir Hušić i Husein Vilić su takođe ostvarili značajne rezultate ulaskom u gradsko vijeće s 35. i 28. mjesta. Slične situacije zabilježene su i na drugim listama.

Izvanredni rezultati nekih kandidata

Ibrahim Dizdarević je postigao izvanredan uspjeh na listi SDA u Bužimu, s tek 22. pozicijom, dok je Nikola Dončić postao vijećnik Narodnog fronta u Bosanskoj Gradišci iako je bio na začelju liste. U Prnjavoru, Duško Miodanić je osvojio mandat kao 30. na listi SNSD-a, zahvaljujući 738 glasova.

Kako se odvijala situacija u HDZ-u BiH i SDP-u

Na listi HDZ-a BiH u Odžaku, Spomenka Ivanković i Snježana-Marica Brnić dovele su se do mandata, unatoč svojim pozicijama. U Bugojnu, SDP je ostvario značajan rezultat, te je Midhat Palić, poljoprivrednik, uspio ući u Općinsko vijeće sa 724 glasa.

Prema posljednjim informacijama, Izbori su donijeli velika iznenađenja i pokazali promjenu u političkoj utakmici lokalnih zajednica.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisement -