Petak, 18 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiBiHMoldavija uhapsila četvoricu obučavanih za nerede u Bosni i Srbiji

Moldavija uhapsila četvoricu obučavanih za nerede u Bosni i Srbiji

Hapsenje u Moldaviji

Policija u Moldaviji uhapsila je četiri osobe, osumnjičene za planiranje nereda tokom referenduma o promjeni Ustava. Ove aktivnosti trebale su osnažiti pristupanje Moldavije Evropskoj uniji.

Detalji o grupi

Državna policija je objavila da su uhapšeni državljani Moldavije i dio grupe koja broji više od stotinu članova. Neki od njih su trenirani od strane stranih instruktora, povezanih s privatnim vojskama, uključujući paravojnu formaciju “Wagner”.

Trening na Balkanu

Treninzi su se izvodili u Bosni i Hercegovini te Srbiji, s posebnim naglaskom na gerilski trening. Ovi treninzi odvijali su se od početka septembra do sredine oktobra.

Video snimak obuke

Moldavska policija objavila je video koji prikazuje obuku, uključujući pravljenje eksploziva i upravljanje dronovima. Ova akcija je zaustavila planove za destabilizaciju Moldavije.

Reakcija ministra odbrane BiH

Ministar odbrane BiH, Zukan Helez, komentarisao je događaj ističući da je ovo potvrda njegovih ranijih upozorenja o vojnom treniranju u BiH. On je naglasio da neki mladići priznali su obučavanje u paravojnim kampovima u BiH.

Upozorenje za sigurnost

Helez je dodao da akcija u Moldaviji mora biti upozorenje o mogućim sigurnosnim prijetnjama. Naglasio je da nedostatak informacija ne znači da opasnosti ne postoje.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisement -