Petak, 18 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiBiHBošnjaci u Sloveniji: Pozitivna uloga u društvu i značaj Mešihata

Bošnjaci u Sloveniji: Pozitivna uloga u društvu i značaj Mešihata

Reisu-l-ulema Kavazović o Doprinosu Bošnjaka

Na svečanosti povodom 30. godišnjice osnivanja Mešihata Islamske zajednice u Sloveniji, reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazović govorio je o važnosti Bošnjaka u slovenačkom društvu.

Obilježavanje Značajnog Događaja

U Ljubljani se okupilo nekoliko stotina zvanica, a Kavazović je istakao kako je ovo krupan događaj za sve prisutne. Ova godišnjica dolazi u vrijeme kada su slični jubileji obilježavani i u Bosni i Hercegovini.

Historijski Kontekst

Reisu-l-ulema je podsjetio na vrijeme agresije na Bosnu i Hercegovinu. Tokom tog mračnog perioda, Islamska zajednica je osnovala mnoge obrazovne ustanove i administrativne institucije kako bi poboljšala svoj rad.

Doprinos Bošnjaka u Sloveniji

Kavazović je naglasio dugu historiju Bošnjaka u Sloveniji, koja traje više od stotinu godina. Oni su kroz godina igrali važnu ulogu i doprinijeli razvoju slovenačkog društva.

Posljedice Osnivanja Mešihata

Bez Mešihata ne bi bilo ni Islamskog kulturnog centra u Ljubljani, što bi bio veliki gubitak. Ovaj centar postao je značajan kulturni simbol Slovenije.

Poruka o Prijateljstvu i Miru

Kavazović je izrazio poštovanje prema Sloveniji zbog njenog stava prema pravima Palestinaca. Tvrdi da etika i moral u ovoj zemlji imaju dubok korijen.

Na kraju, reisu-l-ulema je čestitao 30. godišnjicu Mešihata, uz želje za snažnim i pozitivnim utjecajem na sve ljude.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisement -