Četvrtak, 17 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiBiHOpćina Novo Sarajevo: Sanacija i Monitoring Klizišta na Terenu

Općina Novo Sarajevo: Sanacija i Monitoring Klizišta na Terenu

Statistika klizišta u Novom Sarajevu

Općina Novo Sarajevo završila je sumiranje aktivnosti vezanih za klizišta. Evidentirano je 108 klizišta, a neki su trenutno u mirovanju. U protekle četiri godine, poduzete su značajne mjere kako bi se problem klizišta riješio.

Integralni plan sanacije

U saradnji sa Građevinskim fakultetom Univerziteta u Sarajevu, izrađen je Integralni plan sanacije klizišta. Ovaj plan predviđa aktivnosti tokom narednih deset godina. Osnovni cilj je osigurati stabilnost terena i zaštitu lokalnog stanovništva.

Projekti sanacije

U sklopu projekta Park šuma Hum, radovi na sanaciji klizišta K4 su završeni 90%. Projekt sanacije obuhvata izgradnju drenažnog sistema i uređenje Humskog potoka. Nakon završetka radova, planiran je monitoring saniranog klizišta.

Nove sanacije i javna nabavka

Radovi na sanaciji klizišta u Novopazarskoj ulici do broja 125 su u toku. U narednom periodu očekuje se početak radova u ulici Muhameda efendije Pandže, MZ Gornji Velešići. Također, planira se javna nabavka za sanaciju klizišta na nekoliko lokacija.

Monitoring i ocjena klizišta

Monitoring se vrši za nekoliko klizišta na području brda Hum i Novopazarske ulice. Osim saniranih, planirano je i praćenje 20 evidentiranih klizišta kako bi se promijenio njihov status u prostorno planskoj dokumentaciji.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisement -