Četvrtak, 17 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiBiHObilježena 600. godišnjica rođenja kraljice Katarine Kosače Kotromanić u Kaknju

Obilježena 600. godišnjica rođenja kraljice Katarine Kosače Kotromanić u Kaknju

Kultura i tradicija na okupu

U organizaciji Bošnjačke zajednice kulture “Preporod” Kakanj i Fondacije “Spektrum” iz Sarajeva, u Kaknju je sinoć održana tribina. Ova manifestacija posvećena je obilježavanju 600. godišnjice od rođenja bosanske kraljice Katarine Kosače Kotromanić.

Istaknuti govornici na tribini

Na tribini su o značaju lik i djela kraljice govorili poznati intelektualci. Među njima su bili akademik književnik Ibrahim Kajan, prof. dr. Adis Zilić, glumac Mirza Mušija i mr. Alen Zečević.

Prigodna obraćanja

Publici se najprije obratio prof. dr. Sanjin Kodrić, predsjednik Bošnjačke zajednice kulture “Preporod”, naglašavajući važnost organizacije ovakvih događaja. Zatim su se prisutnima obratili dr. Demir i mr. Alen Zečević, ističući značaj memorijalizacije povijesnog naslijeđa Kaknja i Bosne i Hercegovine.

Književna i historijska prisutnost

Kroz odabrane recitale iz romana “Katarina kraljica bosanska” Ibrahima Kajana, glumac Mirza Mušija je dodatno osnažio atmosferu događaja. O životu kraljice Katarine te njenim vezama s historijom govorio je prof. dr. Adis Zilić.

Uloga srodnika kraljice

Mr. Alen Zečević predstavio je ulogu kraljičinih srodnika u Osmanskom carstvu, ističući značaj polubrata Stjepana i velikog vezira Ahmed-paše Hercegovića.

Značaj događaja

Ovaj događaj je doprinio jačanju svijesti o bogatoj kulturnoj baštini Bosne i Hercegovine. Kroz ilustraciju povijesnih ličnosti, prisutni su se podsjetili važnosti očuvanja tradicije.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisement -