Četvrtak, 17 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiBiHInicijativa za ukidanje PDV-a na donirane lijekove u BiH

Inicijativa za ukidanje PDV-a na donirane lijekove u BiH

Magazinović pokreće važnu inicijativu

Saša Magazinović, poslanik u Parlamentu BiH, pokrenuo je inicijativu za ukidanje PDV-a na donirane lijekove. Ova inicijativa dolazi u trenutku kada mnogi potencijalni korisnici trebaju podršku u zdravstvenoj njezi.

Podrška iz UIO BiH

Uprava za indirektno oporezivanje BiH (UIO) odgovorila je na Magazinovićevo pitanje i izrazila načelnu podršku. U odgovoru su istaknuli važnost zakonskog rješenja koje bi uveo jasna pravila o donaciji lijekova.

Preporuke i pravila za donacije

UIO predlaže da se uspostave jasna pravila vezana za doniranje lijekova. Važno je definirati pojam “donirani lijekovi”, isključujući suplemente i slične proizvode. Također, treba urediti ko može donirati i ko može primati donirane lijekove.

Podrška zdravstvenih institucija

Magazinović smatra da će njegova inicijativa imati podršku zdravstvenih institucija. Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH i drugi fondovi već su u novembru 2023. godine uputili zajedničku inicijativu za ukidanje ili povrat PDV-a na lijekove.

Zaključak

Ova inicijativa predstavlja mogućnost za poboljšanje zdravstvene zaštite u BiH. Ukidanje PDV-a na donirane lijekove moglo bi pomoći najranjivijim kategorijama stanovništva.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisement -