Četvrtak, 17 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiBiHMinistar Davor Bunoza o aktuelnim pitanjima i slučaju Zorana Galića

Ministar Davor Bunoza o aktuelnim pitanjima i slučaju Zorana Galića

Aktuelnost slučaja Zorana Galića

Ministar pravde Bosne i Hercegovine, Davor Bunoza, nedavno je gostovao u emisiji “Jutro za sve” na BHT-u. Tamo je komentarisao važna politička pitanja i rad Vijeća ministara BiH. Posebnu pažnju posvetio je slučaju bjegunca, Zorana Galića.

Pravno ispravno rješenje za Galića

Bunoza je istakao da je jedino prihvatljivo pravno ispravno rješenje. Prema njegovim riječima, Zakon o SIPA-i ne predviđa smjenu, nego razrješenje na vlastiti zahtjev ili nakon disciplinskog postupka. Naglasio je da informacije o otpremnini nije u nadležnosti Vijeća ministara.

Zakoni EU i sjedište suda

Ministar je komentarisao EU zakone, posebno zakon o sudu. Rekao je da postoje nesuglasice oko sjedišta suda. Složio se da je ključno pitanje sjedište suda i naglasio da su prigovori predstavnika RS-a validni.

Odgovori na zahtjeve iz Strazbura

Bunoza je naveo da je informaciju o izjašnjavanju Slavena Kovačevića pružio na zahtjev agenata iz Strazbura. Potvrđeno je da je zahtjev opravdan, a Agencija za zaštitu podataka je to podržala.

Prioriteti ministarstva pravde

Na kraju, ministar Bunoza je istakao da je prioritet njegova ministarstva provođenje Haških presuda. Zatražili su da se upisu ostale presude u kaznenu evidenciju BiH. Pomirenje i poštivanje pravde ostaju ključni ciljevi.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisement -