Četvrtak, 17 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiBiHRudnik Geomet u Olovu demantuje navode o radu bez dozvola

Rudnik Geomet u Olovu demantuje navode o radu bez dozvola

Rudnik Geomet iz Olova odlučio je reagovati na navode koje su iznijeli predstavnici Pravobranilaštva Općine Olovo. U svojoj reakciji, ističu da su tvrdnje netačne te da je “izmišljotina” kako rudnik djeluje bez potrebnih dozvola.

Važeće dozvole za eksploataciju

Rudnik Geomet posjeduje važeću okolinsku dozvolu koja je izdana 2021. godine. Ova dozvola obuhvata cjelokupno eksploataciono polje sa svim potrebnim postrojenjima. Dodatno, u junu 2022. godine dobivena je pravosnažna dopuna za novu metodu prerade rude – flotaciju.

Problemi s obnovom vodne dozvole

Prema informacijama iz kompanije, općinska uprava tri puta je podnosila žalbe na obnovu vodne dozvole za gravitacijsku preradu rude. Ova dozvola je prvotno izdana 2021. godine, a zahtjev za obnovu predan je jula 2023. godine.

Uticaj na radnike

Kao rezultat problema s dozvolama, rukovodstvo rudnika donijelo je tešku odluku o slanju radnika na kolektivni godišnji odmor. Nažalost, 100 radnika je otpušteno kao tehnološki višak, što predstavlja ozbiljan gubitak za lokalnu zajednicu.

Transparentnost i odgovornost

Rudnik Geomet naglašava da su plate radnika redovno isplaćivane, uprkos finansijskim gubicima. Također, opovrgavaju tvrdnje o “ucjenama” radnika za povlačenje žalbi općinske administracije.

Ova situacija pokazuje kompleksnost odnosa između rudarske industrije i lokalne samouprave, te će se s pažnjom pratiti dalji koraci u ovom slučaju.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisement -