Srijeda, 16 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiBiHTeška Situacija za Poljoprivrednike u Brčkom: Mnogi Odustaju od Sjetve Pšenice

Teška Situacija za Poljoprivrednike u Brčkom: Mnogi Odustaju od Sjetve Pšenice

U Brčkom se ratar Ostoja Mijić, u ime grupe poljoprivrednika, suočava s teškom situacijom. Proizvođači su zabrinuti zbog mogućnosti odustajanja od jesenje sjetve pšenice. Naime, kako Mijić ističe, već četiri godine se bilježe gubici, što dovodi u pitanje ekonomsku opravdanost sjetve.

Kritična Godina za Poljoprivredu

Prema njegovim riječima, situacija je dodatno pogoršana neizvjesnošću u ovoj, petoj, godini. Poljoprivrednici iz Brčkog osjećaju manjak interesa za sjetvu pšenice. To je, između ostalog, rezultat sve većeg uvoza jeftine pšenice iz drugih zemalja.

Loš Kvalitet Zrna

Mijić upozorava na loš kvalitet zrna. Ove godine, mnogi poljoprivrednici su bili prisiljeni koristiti pšenicu kao dodatak za prihranu stoke, umjesto da je prodaju na otkupu. Ovaj trend može dalje ugroziti ekonomsku stabilnost proizvođača.

Opasnost od Neobrađenih Njiva

Teška ekonomska situacija može rezultirati time da mnoge njive ostanu neobrađene. Bez sjetve, poljoprivredni sektor u Brčkom suočit će se s dodatnim izazovima i opasnošću od stagnacije.

Ova situacija zahtijeva hitnu pažnju relevantnih vlasti kako bi se pomoglo poljoprivrednicima i osiguralo bolje sutra za njih.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisement -