Srijeda, 16 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiBiHSchmidt u kritici obrazovnog sistema: Neprihvatljive paralele u učenju

Schmidt u kritici obrazovnog sistema: Neprihvatljive paralele u učenju

Visoki predstavnik o obrazovanju u BiH

Visoki predstavnik Christian Schmidt izrazio je zabrinutost zbog obrazovnog sistema u Bosni i Hercegovini, posebno u entitetu Republika Srpska i problemu “dvije škole pod jednim krovom” u Federaciji BiH. Izrazio je stav da je neprihvatljivo koristiti slike Alije Izetbegovića i Ratka Mladića u obrazovnim materijalima.

Poziv na promjene u obrazovanju

Schmidt je naglasio važnost osnaživanja djece da donose vlastite odluke. Predlaže organizaciju konferencije s akademicima kako bi se razgovaralo o historiji i njenom značaju za nove generacije. Ove izjave dolaze u trenutku kada je potrebno preispitati pristup nastavi historije u BiH.

Kritika stručnosti visokog predstavnika

Međutim, mnogi kritičari smatraju da Schmidt nije dovoljno upoznat sa specifičnostima BiH. Njihova mišljenja su da je njegova analiza površna i da ne prepoznaje složenosti ratišta i poslijeratnog perioda. Uloga Alije Izetbegovića i Ratka Mladića u tom kontekstu postavlja pitanje koliko je važno kako se historija sluša u učionicama.

Izazovi u obrazovnom sistemu

U usporedbi s ratnim zločincima koji se ponekad prikazuju kao pozitivne ličnosti u udžbenicima, izazov je pronaći pravi pristup obrazovanju. Schmidtove najave o novim programima i zakonima koji se bore protiv negiranja genocida nisu dovoljno ako ne razume suštinske probleme u obrazovanju.

Zaključak

Vjerodostojnost visokog predstavnika ovisi o njegovom poznavanju konteksta u kojem djeluje. Ako ne razumije osnovne principe i specifičnosti zemlje, teško je očekivati učinkovite promjene.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisement -