Srijeda, 16 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiBiHTurković upozorava na ozbiljan diplomatski skandal u vezi sa Izetbegovićem

Turković upozorava na ozbiljan diplomatski skandal u vezi sa Izetbegovićem

Turske riječi o pravnim radnjama

Ministrica vanjskih poslova, Bisera Turković, istakla je da su nadležni trebali poduzeti više pravnih i diplomatskih koraka kako bi zaštitili Aliju Izetbegovića. Prema njezinim riječima, trebalo je poslati protestne note ministrima zemalja članica PIC-a.

Protesti i zahtjevi

Turković je također naglasila da su ambasadori zemalja članica PIC-a trebali biti pozvani na razgovore, kako bi se izrazio oštar protest. “Pisma članicama Vijeća sigurnosti UN-a su trebala biti poslana”, rekla je, dodajući da je press konferencija ministra vanjskih poslova neophodna.

Negiranje međunarodnih presuda

Turković smatra da je zadnji incident ozbiljan diplomatski skandal, naglašavajući kako se indirektno negiraju presude međunarodnih sudova. Izjednačavanje Izetbegovića sa osuđenim počiniteljem genocida predstavlja, po njenom mišljenju, strategiju za promjenu politika prema Bosni i Hercegovini.

Potreba za odgovornošću

Na kraju je Turković apelovala na političke predstavnike Bošnjaka da traže odgovornost od visokog predstavnika. Ističe da im je potrebna politička hrabrost kako bi zaštitili prava naroda koji predstavljaju.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisement -