Srijeda, 16 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiBiHHalil Lagumdžija gubi novi mandat, Izo Tankić novi predstavnik u VSTV-u

Halil Lagumdžija gubi novi mandat, Izo Tankić novi predstavnik u VSTV-u

Promjena na vrhu VSTV-a

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH, Halil Lagumdžija, izgubio je utrku za novi mandat. Ova odluka donesena je na osnovu glasanja sudija Suda BiH. Sudija Izo Tankić izabran je da će od februara 2025. godine predvoditi ovu instituciju.

Izbor između Lagumdžije i Tankića

Sudije Suda BiH su birale između dva kandidata. Halil Lagumdžija, trenutni predsjednik VSTV-a, imao je podršku od 16 sudija. Nasuprot tome, Izo Tankić osvojio je srca 22 sudije, što mu je omogućilo pobjedu u ovoj bitci.

Lagumdžijin mandat se nastavlja do februara

Iako je izgubio podršku, Lagumdžija ostaje na čelu VSTV-a do kraja svog mandata, odnosno do početka februara. Ova situacija donosi neka nova pitanja o budućnosti VSTV-a i pravosudnog sistema u BiH.

Izo Tankić – novi lider pravosudnog sistema

Izo Tankić, rođen u Koraju 1956. godine, ima bogatu pravnu karijeru. Nakon završetka Pravnog fakulteta u Sarajevu, proveo je vrijeme u vodećim pravosudnim institucijama. Obavljao je funkcije opštinskog javnog tužioca i sudije Višeg suda u Tuzli.

Tankić je, takođe, bio član mnogih stručnih grupa i predsjednik Komisije za imenovanje tužilaca. Njegovo iskustvo iz prethodnih funkcija osiguralo mu je priznanje i podršku njegovih kolega sudija.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisement -