Srijeda, 16 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiBiHOdržan sastanak o sigurnosti u školama: Poziv na hitne mjere i podršku...

Održan sastanak o sigurnosti u školama: Poziv na hitne mjere i podršku mentalnom zdravlju

Na nedavnom sastanku koji je okupio predstavnike obrazovnih institucija, usvojeni su zaključci koji ne nude adekvatna rješenja trenutnoj situaciji u školama. Iako su učesnici izrazili podršku svima koji rade na smanjenju nemira, nije jasno kako će se to postići.

Podrška učesnicima i potrebni koraci

U saopćenju se navodi da učesnici sastanka pružaju punu podršku svima koji rade na okončanju svakodnevnih nemira. Međutim, zahtjev za hitnom primjenom multisektorskog pristupa rješavanju ovog problema može se činiti neodređenim.

Fokus na mentalno zdravlje

Naglašena je potreba za dodatnom zaštitom mentalnog zdravlja učenika i prosvjetnih radnika. Predloženo je osnivanje centara za mentalno zdravlje pri JU Dom zdravlja KS. Ovi centri trebali bi pružiti podršku u prevladavanju stresa izazvanog lažnim dojavama.

Briga društva

Vlada Kantona Sarajevo, Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS, i Vijeće roditelja KS također izražavaju zabrinutost. Ova zabrinutost nije samo za učenike i učitelje, već i za širu zajednicu pogođenu kriznim događajima.

U ovom trenutku, ključno je implementirati konkretne mjere kako bi se osigurala sigurnost i dobrobit škole i njenog osoblja.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisement -