Četvrtak, 17 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiBiHPredsjednik Bugarske Rumen Radev dolazi u službenu posjetu Bosni i Hercegovini

Predsjednik Bugarske Rumen Radev dolazi u službenu posjetu Bosni i Hercegovini

Posjeta predsjednika Radeva

Predsjednik Bugarske, Rumen Radev, boravit će u službenoj posjeti Bosni i Hercegovini u srijedu i četvrtak. Ovaj posjet dolazi na poziv Denisa Bećirovića, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH. Bugarska agencija BTA javlja da će evropska perspektiva BiH biti jedna od glavnih tema sastanaka.

Fokus sastanaka

Tokom posjete, Radev će razgovarati o regionalnoj saradnji u jugoistočnoj Evropi. Pored toga, razgovarat će se i o jačanju sigurnosti i stabilnosti u ovom regionu. Predsjednici će takođe razgovarati o bilateralnom partnerstvu između dvije zemlje.

Svečana ceremonija i sastanci

Bugarski predsjednik bit će dočekan svečanom ceremonijom ispred zgrade Predsjedništva BiH u Sarajevu. Planirani su sastanci sa tri člana Predsjedništva: Denisom Bećirovićem, Željkom Cvijanović i Željkom Komšićem. Nakon toga, biće održani plenarni razgovori delegacija.

Konferencija za novinare

Rumen Radev i Denis Bećirović održaće zajedničku konferenciju za novinare, gdje će biti predstavljene glavne tačke razgovora. Radev će se takođe sastati sa poslanicima dva doma Parlamenta BiH.

Posjeta vojnoj bazi Butmir

Tokom boravka, predsjednik Radev posjetit će i vojnu bazu Butmir. Tamo se nalaze bugarski vojnici koji učestvuju u EUFOR-ovoj operaciji ALTHEA. Sastat će se i sa vrhovnim komandantom EUFOR-a, general-pukovnikom Laslom Sticom.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisement -