Srijeda, 16 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiBiHSuđenje za zločine u Bugojnu: Svjedok otkriva detalje o zarobljenicima HVO-a

Suđenje za zločine u Bugojnu: Svjedok otkriva detalje o zarobljenicima HVO-a

Iskaz svjedoka Seada Pokvića

Na suđenju za zločine u Bugojnu, svjedok Tužilaštva Sead Pokvić ispričao je o zarobljenicima Hrvatskog vijeća obrane (HVO). Pokvić, nekadašnji sekretar Ratnog predsjedništva, potvrdio je da je tadašnji predsjednik Alija Izetbegović tražio informacije o zarobljenicima. On je izjavio da je informacija o njihovom bjekstvu “prihvaćena”.

Odluke Ratnog predsjedništva

Pokvić je naveo da su na čelu Ratnog predsjedništva bili Dževad Mlaćo i njegov tim. Donijeli su odluku o ustupanju stadiona “Iskre” za formiranje zatvora za ratne zarobljenike. Istaknuo je da ta institucija nije imala nadležnosti prema zarobljenicima.

Optužbe protiv Mlaće i Cikotića

Dževad Mlaćo optužen je da je naredio ubistva zarobljenika hrvatske nacionalnosti. Također, u optužnici se navodi da je zaustavio transport zarobljenika u Zenicu. Selma Cikotića terete da nije spriječio zločine prema zarobljenicima.

Pripravnici i strani državljani

Svjedok Salko Katal, pripadnik muslimanskih snaga, ispričao je o zarobljenicima koje je u motel dovezla Vojna policija. Rekao je da su bili pretučeni i u teškom stanju. Katal je potvrdio da su neki od njih bili mrtvi ili teško povrijeđeni.

Nastavak suđenja

Planirano saslušanje svjedoka B-1 odgođeno je zbog zdravstvenih problema. Vijeće je odobrilo mjere zaštite za svjedoka, koji se nedavno požalio na nasilje nakon svjedočenja. Suđenje će se nastaviti 29. oktobra.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisement -