Srijeda, 16 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiBiHKomemoracija u Istočnom Sarajevu: Sjećanje na žrtve i osuda nasilja

Komemoracija u Istočnom Sarajevu: Sjećanje na žrtve i osuda nasilja

Izložba fotografija i projekcija filma

Događaj u Istočnom Sarajevu održan je u Narodnom pozorištu, na adresi Stefana Nemanje 6. Izložba fotografija poznatog fotografa Žive Korena privukla je veliku pažnju. Tokom događaja, prikazan je i dokumentarni film “Vrisci prije tišine” autorice Sheryl Sandberg. Prvobitno planirana lokacija u Sarajevu nije mogla da ugosti događaj, pa su organizatori našli alternativnu opciju.

Minuta šutnje i zahvalnost ambasadorice

Komemoracija je započela minutom šutnje u čast žrtvama 7. oktobra. Tokom ovog trenutka tišine, ambasadorica Izraela u BiH, Galit Peleg, zahvalila se prisutnima na podršci i solidarnosti. Događaju su prisustvovali diplomatski predstavnici, vjerski lideri i istaknuti javni dužnosnici, koji su zajedno izrazili saučešće.

Teška situacija u Izraelu i Gazi

Podsjećamo da su nakon napada Hamasa na Izrael, uslijedili teški sukobi u Pojasu Gaze. U ovoj invaziji, izgubljeno je više od 40 hiljada života, uključujući oko 17 hiljada djece. Mnogi analitičari ocjenjuju ove akcije kao genocid nad palestinskim narodom.

Proširenje sukoba u regiji

Sukobi su se posljednjih dana proširili i na Liban, gdje je došlo do sukoba sa Hezbolahom. Situacija se ne smiruje, a međunarodna zajednica sve više poziva na dijalog i mirna rješenja. Nažalost, trenutačna situacija ostaje iznimno zabrinjavajuća.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisement -