Srijeda, 16 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiBiHObnova infrastrukture u Donjoj Jablanici kao prioritet za FBiH

Obnova infrastrukture u Donjoj Jablanici kao prioritet za FBiH

Veliki gubici za ekonomiju FBiH

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine, Nermin Nikšić, naglašava da ekonomija trpi velike gubitke zbog oštećene infrastrukture. Oštećena željeznička i cestovna mreža u Donjoj Jablanici zahtijeva hitnu obnovu.

Dogovor o sanaciji infrastrukture

Nakon više sastanaka u Vladi FBiH, postignut je dogovor o načinu sanacije. Prisutni su bili predstavnici “Željeznica FBiH”, “Autocesta FBiH” i “Cesta FBiH”. Na sljedećoj sjednici očekuje se usvajanje konkretnih zaključaka o obavezama javnih preduzeća.

Građevinski radovi i angažman kompanija

JP “Autoceste FBiH” preuzeti će odgovornost za građevinske radove na nasipu i odvodima kako bi spriječili daljnje štete. Krajnji cilj je osigurati kvalitetnu izgradnju uz pomoć kompanija angažovanih na Koridoru 5C.

Sanacija magistralnog puta M-17

“Ceste FBiH” planiraju sanaciju magistralnog puta M-17 i izgradnju “bubrega” za izgradnju bajpasu. Ovaj projekat značajno će unaprijediti saobraćajnu situaciju u regiji.

Planovi za željezničku infrastrukturu

Nakon sanacije terena, “Željeznice FBiH” trebaju završiti izgradnju i elektrifikaciju pruge. U projekt će se uključiti i ekipe “Željeznica RS”, što će olakšati proces radova.

Procijenjene štete

Ukupne štete na putnoj i željezničkoj infrastrukturi procijenjene su na oko 3,7 miliona maraka. Ulazak u sanaciju bit će omogućen bez dugotrajnih procedura javnih nabavki.

Hitna akcija za smanjenje gubitaka

Premijer Nikšić ističe kako je važno brzo djelovati kako bi se smanjili gubici. Transport repromaterijala željeznicom dodatno komplikuje situaciju, ali hitna obnova postaje prioritet.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisement -