Srijeda, 16 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiBiHStabilizacija Energetskog Sistema Federacije: Poziv na Povećanu Proizvodnju Uglja

Stabilizacija Energetskog Sistema Federacije: Poziv na Povećanu Proizvodnju Uglja

Ministar Lakić o problemi u rudnicima

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije, Vedran Lakić, istakao je ozbiljnost problema u energetskom sistemu Federacije. Tokom sastanka sa Upravom RMU Kakanj i Elektroprivredom BiH, naglasio je da jedini način za stabilizaciju sistema može biti povećana proizvodnja uglja.

Kritika lošeg stanja u rudniku Kakanj

Lakić je ukazao na to da je rudnik Kakanj godinama bio zanemarivan. Ova situacija stvorila je katastrofalno stanje koje ne treba biti opravdanje za neaktivnost. Naglasio je da je potrebno angažovati dodatne radnike i koristiti nedavne remonte kako bi rudnik mogao bolje doprinijeti sistemu.

Zahtjevi za povećanjem proizvodnje

Ministar je jasno stavio do znanja da očekuje od Uprave RMU Kakanj da osigura dovoljne količine uglja. “Energetskom sistemu Federacije je potrebna energija. Ne želimo čuti opravdanja, tražimo konkretne rezultate”, poručio je Lakić.

Maximalna efikasnost termoelektrana u fokusu

Tokom posjete termoelektrani Kakanj, Lakić je naglasio da svi u sektoru moraju raditi zajednički na unapređenju energetskog sistema. Također je istaknuo potrebu za povećanjem efikasnosti radu TE Kakanj, uz očekivanje vidljivih rezultata u naredna dva mjeseca.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisement -