Srijeda, 16 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiBiHForum o imovinskopravnim zahtjevima: Pravo na pravdu za žrtve seksualnog nasilja

Forum o imovinskopravnim zahtjevima: Pravo na pravdu za žrtve seksualnog nasilja

Fokus na žrtve ratnog seksualnog nasilja

Jednodnevni forum, organizovan od strane TRIAL International u BiH, okupio je zainteresovane strane kako bi se razgovaralo o imovinskopravnim zahtjevima (IPZ) žrtava ratnog seksualnog nasilja. Ovaj događaj, podržan od Vlade Ujedinjenog Kraljevstva, predstavlja ključni korak u okviru trogodišnjeg projekta.

Obavezujuća uputstva tužiocima

Paneli su se osvrnuli na važnost zahtjeva za preživjele, uz naglašavanje obavezujućih uputstava za tužioce. One se primjenjuju u predmetima ratnog seksualnog nasilja i trgovine ljudima. Također, razmatrane su mogućnosti prenosa prakse na druge slučajeve ratnih zločina.

Izazovi u ostvarivanju prava

Džulijan Rajli, britanski ambasador u BiH, naglasio je izazove koje i dalje prate žrtve. Gotovo tri decenije nakon rata, mnoge žrtve nemaju pristup pravima i uslugama. Примену instituta IPZ predstavljaju problemi poput nesolventnosti počinilaca.

Radi se na unapređenju sustava

Samra Čardaković, pravna savjetnica TRIAL International, istakla je važnost nastavka zalaganja za vladavinu prava. Također, potrebna je primjena instituta IPZ-a na druga krivična djela, uključujući femicid i bludne radnje.

Pravo na naknadu štete

Mira Smajlović, sudija Suda Bosne i Hercegovine, naglašava da oštećeni imaju pravo na naknadu štete. To pravo se može ostvariti putem instituta IMZ-a, što je ključno za postizanje pravde.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisement -