Srijeda, 16 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiBiHFondacija "Alija Izetbegović" reaguje na izjavu visokog predstavnika Schmidta

Fondacija “Alija Izetbegović” reaguje na izjavu visokog predstavnika Schmidta

Reakcija na nepromišljenu izjavu

Fondacija “Alija Izetbegović” izrazila je duboko razočaranje povodom izjave visokog predstavnika BiH, Kristiana Schmidta. U saopćenju smatraju da je Schmidta nepromišljenom izjavom stavio u istu ravan prvog predsjednika Predsjedništva neovisne BiH, Aliju Izetbegovića, i presuđenog ratnog zločinca, Ratka Mladića.

Kritika prema obrazovnom pristupu

Iz fondacije ističu da takve izjave dovode do sumnje u nepristrasnost i dobre namjere Schmidta. Smatraju da ovakav pristup može utjecati na obrazovanje mladih u BiH. Umjesto istine, podržava se “prilagođena verzija historije”, koja izjednačava dobra i loša djela.

Pravo na istinu

Fondacija naglašava da svi građani BiH imaju pravo na istinu. Bošnjaci se ne trebaju stidjeti svog vođe, koji je u najtežim trenucima ostao dosljedan svojim principima. Alija Izetbegović se borio za cjelovitu, demokratsku i multietničku Bosnu i Hercegovinu.

Obrazovanje kao ključ

Poručili su da mlade generacije zaslužuju istinito obrazovanje, a ne reinterpretacije događaja. Naglasili su kako se Izetbegović zalagao da “nikome ne bude tijesno” u BiH, bez obzira na vjeru, naciju ili političko uvjerenje.

Slanje autobiografije

Kao korak prema ispravljanju perspektive, fondacija je poslala knjigu “Sjećanja”, Izetbegovićevu autobiografiju na engleskom jeziku, kako bi Schmidt mogao bolje razumjeti kontekst i historijske događaje.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisement -