Srijeda, 16 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiBiHOdgođen sastanak o EU putu BiH zbog dženaze žrtvama poplava

Odgođen sastanak o EU putu BiH zbog dženaze žrtvama poplava

Odgađanje sastanka

Utorak, 15. oktobar, trebao je biti datum važnog sastanka o EU putu Bosne i Hercegovine. Međutim, sastanak je odgođen zbog dženaze žrtvama nedavnih katastrofalnih poplava.

Ključna pitanja na stolu

Na sastanku će se raspravljati o nekoliko ključnih pitanja, uključujući osam prioriteta koje je Evropska komisija postavila za BiH. Među najvažnijima je Zakon o sudovima, koji je trenutno “na čekanju”.

Kontroverze oko Zakona o sudovima

Jedan od glavnih sukoba je oko sjedišta Apelacionog suda. SNSD i Milorad Dodik insistiraju na Banja Luci, dok Trojka nudi alternative unutar Republike Srpske. HDZ je, barem javno, ostao neodlučan.

Zakon o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću

Zakon o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću također je bio dugo na čekanju. Posljednji prijedlog usvojen u julu nije ispunio ključne uslove, uključujući uspostavu Odjela za integritet.

Novi nacrt zakona

U novoj verziji zakona dodan je rok do februara sljedeće godine za uspostavu Odjela za integritet. Pitanje ostaje da li će koalicioni partneri ponovo razgovarati o ovom zakonu.

Na kraju, ostaje nejasno da li je zakon dobio zeleno svjetlo iz Brisela ili je još uvijek na listi prioriteta Evropske komisije za BiH.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisement -