Četvrtak, 17 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiBiHU Tuzli zabilježeno 23 slučaja trovanja gljivama u tri dana

U Tuzli zabilježeno 23 slučaja trovanja gljivama u tri dana

Trovanja gljivama u Tuzlanskom kantonu

Prema informacijama iz UKC-a Tuzla, u posljednja tri dana, 23 pacijenta javljala su se zbog trovanja gljivama. Svi pacijenti su s područja Tuzlanskog kantona.

Klinička slika pacijenata

Medicinsko osoblje je nakon pružene ljekarske pomoći većinu pacijenata uputilo na kućno liječenje. Od tog broja, 20 pacijenata je otpušteno, dok su tri osobe sa težom kliničkom slikom zadržane u bolnici. Na sreću, niko od njih nije životno ugrožen.

Simptomi trovanja

Simptomi trovanja gljivama uključuju mučninu, bolove u stomaku, povraćanje, proliv i vrtoglavicu. Neki pacijenti su iskusili dezorijentisanost i gubitak svijesti. Ovi simptomi se mogu javiti već nakon pola sata, a zavise od vrste konzumiranih gljiva.

Opasnosti pri branju gljiva

Trovanja koja se ispoljavaju nakon dužeg vremenskog perioda često su opasnija. Otrovi mogu uzrokovati nepopravljive štete u organizmu prije nego što se simptomi pojave. U ovom aktuelnom periodu, građani trebaju biti izuzetno oprezni prilikom konzumiranja divljih gljiva.

Savjeti za branje gljiva

Postoji velika šansa za zabunu pri branju gljiva zbog sličnosti između vrste. Preporučuje se da se ne beru gljive ukoliko niste sigurni u svoje znanje. Kupovina gljiva od nepoznatih osoba može biti izuzetno rizična.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisement -