Četvrtak, 17 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiBiHUloga civilnog društva u evropskim integracijama BiH

Uloga civilnog društva u evropskim integracijama BiH

Konferencija o ulozi civilnog društva

Danas je u Europe House u Sarajevu održana konferencija o ulozi civilnog društva i socijalnih partnera u Bosni i Hercegovini. Šef Delegacije EU u BiH, Luiđi Soreca, istakao je važnost ovih aktera u procesu evropskih integracija.

Značaj organizovanog civilnog društva

Soreca je naglasio da organizovane civilne društvene organizacije (OCD) igraju ključnu ulogu u oblikovanju javnog diskursa. Prema njegovim riječima, one predstavljaju temelj zdrave demokratije i omogućavaju kritički osvrt na vlast.

Podrška Evropskog ekonomskog i socijalnog odbora

Predsjednik Evropskog ekonomskog i socijalnog odbora, Oliver Röpke, izrazio je saučešće porodicama žrtava nedavnih poplava. Röpke je potvrdio nastavak podrške u otklanjanju posljedica ove katastrofe, naglašavajući značaj solidarnosti i dijaloga.

Angažman civilnog društva u procesima

Röpke je također istakao važnost aktivnog uključivanja civilnog društva u rad, ne samo kroz razgovor, već i implementaciju mjera i inicijativa. U ovom kontekstu, istaknuta je potreba za znanjima i iskustvima iz drugih zemalja.

Panoe i rasprave na konferenciji

Tokom konferencije, organizovani su paneli o slobodi izražavanja i stanju socijalnog dijaloga u BiH. Ovi paneli su se fokusirali na buduće pristupne pregovore sa EU i osiguranje prostora za građansko djelovanje.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisement -