Srijeda, 16 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiBiHTuzlanski kanton postavlja nove hidrološke mjerne stanice za prevenciju poplava

Tuzlanski kanton postavlja nove hidrološke mjerne stanice za prevenciju poplava

Tuzlanski kanton na udaru poplava i klizišta

Tuzlanski kanton se suočava s ozbiljnim izazovima zbog poplava i klizišta. Prema podacima, sedam posto površine kantona je ugroženo. Najugroženija područja uključuju Tuzlu, Čelić, Sapnu, Gračanicu, Srebrenik i Gradačac.

Instalacija novih hidroloških mjernih stanica

Kako bi se poboljšala prevencija poplava, planirana je instalacija osam automatskih hidroloških mjernih stanica. Ove stanice će biti postavljene na pritoke rijeke Spreče, kako uzvodno, tako i nizvodno od brane na jezeru Modrac.

Javna nabavka i vrijednost ugovora

Postupak javne nabavke je završen, a ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede TK, Fedahija Ahmetović, potpisao je ugovor sa firmom Nitesco d.o.o. Sarajevo. Vrijednost ugovora iznosi 118.404 KM, a rok za završetak instalacije je 60 dana.

Višestruki efekti novih mjerne stanica

Ahmetović je naglasio da će nove stanice omogućiti rano upozoravanje na poplave. Podaci o vodostaju će biti dostupni i Kantonalnoj upravi civilne zaštite. Također, podaci prikupljeni ovim mjernim stanicama bit će ključni za projektovanje zaštitnih zidova i mostova na rijekama.

Postojeće mjere i buduće upotrebe

Trenutno na području Tuzlanskog kantona funkcioniše 10 hidroloških mjernih stanica koje upravlja Agencija za vodno područje rijeke Save. Javno preduzeće Spreča d.d. Tuzla će upravljati novim stanicama, a direktor Omer Kovčić ističe važnost integracije podataka s postojećim sistemima.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisement -