Četvrtak, 17 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiBiHPregovori o Povećanju Plata u HNK: Sindikati i Vlada u Potrazi za...

Pregovori o Povećanju Plata u HNK: Sindikati i Vlada u Potrazi za Rješenjem

Status Kolektivnog Ugovora

Predrag Čović, predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK), podsjetio je na istekao Kolektivni ugovor koji je vrijedio do kraja februara ove godine. Navedeno je da je ugovor imao trojnu vrijednost, no od 1. juna više nije na snazi.

Povećanje Plata za Uposlenike

Čović je istakao da su pregovori sa sindikatima osnovnih škola, MUP-a i kantonalnih službenika rezultirali povećanjem plata od 7%. Ova ponuda je, kako je kazao, prvobitno upućena i sindikatu uposlenih u srednjim školama, ali dogovor još uvijek nije postignut.

Finansijske Mogućnosti i Ograničenja

On je dodao da su plate korisnika kantonalnog budžeta relativno niske. U tom smislu, potrebno je učiniti sve što je moguće da se poboljša status uposlenih, ali uzimajući u obzir finansijska ograničenja. Čović predlaže povećanje plata u tri koraka po 7% kroz tri godine.

Uloga Sindikata

Sindikati predstavljaju bitne partnere u ovom procesu. Predsjednica Nezavisnog sindikata uposlenih u srednjim školama HNK, Jasminka Petric, ukazala je na to da su radnicima isteknuli kolektivni ugovori prije osam mjeseci, naglašavajući potrebu za hitnim rješenjem.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisement -