Četvrtak, 17 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiBiHMiodrag Đurkić ne može se izjasniti o krivici zbog nedolaska na ročište

Miodrag Đurkić ne može se izjasniti o krivici zbog nedolaska na ročište

Odgođeno ročište zbog odsustva optuženog

Miodrag Đurkić, optužen za zločine protiv čovječnosti u Donjem Vakufu, nije se pojavio na današnjem ročištu. Ročište je zakazano u Državnom sudu, gdje se Đurkić trebao izjasniti o krivici. Sudija Staniša Gluhajić obavijestio je prisutne da je Đurkić navodno u Srbiji.

Nedostatak informacija o optuženiku

Prema najnovijim informacijama, Sud nije dobio zvanične podatke o tome da li je Đurkić primio optužnicu. Njegov advokat, Nenad Rubež, istakao je da je posljednji kontakt s Đurkićem imao prije sedam ili osam mjeseci. Rubež je naveo da će njegov broj telefona biti ustupljen Sudu BiH.

Serija ozbiljnih optužbi

Đurkić se tereti za niz teških zločina. Među optužbama su nezakonita hapšenja i zatvaranja stotina civila nesrpske nacionalnosti. Također, optužen je za mučenja, zlostavljanja i premlaćivanja, što je dovelo do smrti dvoje civila. Četvorica drugih nestali su, a njihovi tragovi su se izgubili.

Rokovi i dalje nejasni

Zbog neispunjenja uslova za održavanje ročišta, ono je odloženo na neodređeno vrijeme. Đurkić se tereti za progon civilnog nesrpskog stanovništva, što je dodatno potaklo sumnje o njegovoj trenutnoj lokaciji i stanju.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisement -