Četvrtak, 17 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiBiHBošnjački predstavnici upozoravaju na malverzacije u katastru Republike Srpske

Bošnjački predstavnici upozoravaju na malverzacije u katastru Republike Srpske

Malverzacije u katastru nekretnina

Bošnjački predstavnici u institucijama Republike Srpske (RS) odavno upozoravaju na opasnost od malverzacija prilikom uspostave katastra. Ramiz Salkić, zastupnik u Narodnoj skupštini RS-a, ističe da se dio privatne imovine Bošnjaka može nelegalno uknjižiti kao entitetska imovina.

Jednonacionalne komisije kao problem

Salkić naglašava da su ostavljene jednonacionalne komisije koje donose odluke o zemljištu. One često favoritiziraju određene grupe, što dovodi do zloupotrebe prava. Njihove odluke nisu objektivne, nego pristrasne i osmišljene da provode politiku RS-a.

Povreda prava i zabrinutost Bošnjaka

Predstavnici Bošnjaka takođe ističu da se imovina Islamske zajednice, primjerice u Bratuncu, često uzurpira. Ove odluke oduzimaju imovinu i predstavljaju novi presedan koji je neprihvatljiv. Salkić ističe da bez obzira na to što se radi o privatnoj imovini, ona se ne može postaviti kao imovina RS-a.

Pravna borba za zaštitu imovine

Salkić je dodao da su njegovi kolege preduzimali određene mjere, uključujući apelacije Ustavnom sudu. Nažalost, zakonska regulativa nije se značajno promijenila. Bošnjaci će nastaviti borbu i koristiti sve pravne mehanizme da zaštite svoju imovinu.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisement -