Četvrtak, 17 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiBiHFaruk Kapidžić upozorava na nejednakost u kriterijima za proglašenje nacionalnih spomenika

Faruk Kapidžić upozorava na nejednakost u kriterijima za proglašenje nacionalnih spomenika

Diskusija unutar Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika

Arhitekta Faruk Kapidžić, član Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika u Bosni i Hercegovini, iznio je važne primjedbe. Na nedavnoj sjednici Komisije, raspravljalo se o odbijanju peticije za proglašenje vile Ademage Mešića nacionalnim spomenikom.

Razlike u kriterijima

Kapidžić naglašava da su kriteriji za donošenje odluka o spomenicima nejednaki. U slučaju vile Ademage Mešića, obrazloženje je stavilo naglasak na historijski kontekst koji se veže uz Mešićevu političku prošlost, dok je arhitektonska vrijednost objekta zanemarena.

Izbor obrazloženja

U obrazloženju koje je pripremila Anđelina Ošap Gaćanović, fokus je bio isključivo na historijskim aspektima, dok stručna analiza građevine nije bila prisutna. Kapidžić ističe da bi takva obrazloženja trebala biti pisana od strane stručnjaka koji su u okviru Komisije.

Kontrast s mostom u Goraždu

Suprotno tome, rasprava o mostu u Goraždu je pokazala drugačiji pristup. Ovdje se obrazloženje fokusiralo na arhitektonske karakteristike, bez navođenja historijskih događaja vezanih za most.

Zaključak

Ova situacija ukazuje na potrebu za dosljednim kriterijima prilikom proglašavanja nacionalnih spomenika. Kapidžićeve primjedbe otvaraju važnu diskusiju o očuvanju naše kulturne baštine.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisement -