Srijeda, 16 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiBiHUnutrašnji sukobi u NiP-u: Ademović i Konaković na suprotnim stranama

Unutrašnji sukobi u NiP-u: Ademović i Konaković na suprotnim stranama

Otvorena rasprava unutar stranke

Rasprava između predsjednika Naše stranke za pravednost (NiP) Elmedina Konakovića i njegovog prvog zamjenika, Adema Ademovića, intenzivira se putem medija. Ova situacija ne odražava samo lične razlike, već i dublje podjele unutar stranke.

Neustavan prijedlog zakona

Ademović, koji je član Kluba Bošnjaka u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, odbija učestvovati na sjednicama zbog neustavnog prijedloga izmjena Zakona o Ustavnom sudu. Njegova pozicija predstavlja stav koji dijele mnogi unutar stranke, iako Konaković pokušava istaknuti individualnu odgovornost.

Povjerenje prema HDZ-u

Sukob između Konakovića i Ademovića usko je vezan za povjerenje prema Hrvatskoj demokratskoj zajednici (HDZ). Dok Konaković smatra da je potrebno razgovarati i vjerovati najavama HDZ-a, Ademović izražava sumnju u to povjerenje.

Primjer zloupotrebe zakona

Ademović je naveo i primjer Zakona o prebivalištu, koji je zloupotrebljen u prošlosti. Njegova izjava implicira bojazan da bi probosanske stranke mogle pristati na zakonske prijedloge iz RS-a, zbog čega je potrebna opreznost i jedinstvo unutar stranke.

Zaključak

Unutrašnja razdvojenost u NiP-u između Konakovića i Ademovića čini se sve dubljom, dok rasprava o povjerenju prema HDZ-u ostaje ključna tema. Ovaj sukob može značajno utjecati na političku stabilnost u BiH, stoga će daljnji razvoj situacije biti od velikog značaja za sve političke aktere.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisement -