Četvrtak, 17 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiBiHStručnjaci se okupljaju na kongresu za unapređenje mentalnog zdravlja djece i mladih

Stručnjaci se okupljaju na kongresu za unapređenje mentalnog zdravlja djece i mladih

Kongres o mentalnom zdravlju, koji je okupio više od 40 vodećih stručnjaka, održan je nedavno. Učesnici su došli iz oblasti psihijatrije, psihoterapije, psihologije, medicinskih nauka, prava, obrazovanja i socijalnog rada.

Podrška Federalnog ministarstva zdravstva

Pokrovitelj događaja bilo je Federalno ministarstvo zdravstva. Goran Čerkez, pomoćnik federalnog ministra zdravstva, istakao je važnost ovog skupa. Rekao je da mentalno zdravlje djece postaje sve veći problem u društvu.

Fokus na alternativnim mehanizmima

Čerkez je naglasio potrebu za stvaranjem alternativnih mehanizama za zaštitu mentalnog zdravlja. “Svi trebamo raditi na jačanju lokalnih zajednica”, rekao je. Preporučio je aktivno uključivanje djece u kulturu i sport.

Međunarodna saradnja

Na kongresu su prisustvovali predstavnici iz 23 zemlje. Učestvovale su države poput Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, te mnoge druge.

Obiman program i razmjena znanja

Učesnici su imali priliku sudjelovati u raznovrsnom programu. Održano je više od 30 plenarnih predavanja i 11 okruglih stolova. Također, organizovano je sedam simpozija i 39 različitih radionica.

Ova manifestacija omogućila je razmjenu znanja i iskustava. Svi prisutni su usmjereni na pronalaženje najboljih praksi za unapređenje mentalnog zdravlja djece i mladih.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisement -