Srijeda, 16 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiSvijetNapetosti između Kine i Tajvana: Vojne vježbe kao reakcija na političke izjave

Napetosti između Kine i Tajvana: Vojne vježbe kao reakcija na političke izjave

Vojnici i politike: Vježbe Kine blizu Tajvana

Komunistička partija Kine koristi vojne vježbe u blizini Tajvana kao odgovor na događaje koji ugrožavaju njihove interese. Ove aktivnosti nisu novost, ali su došle u kontekstu sve većih napetosti.

Reakcija na izjave predsjednika Tajvana

Vlasti u Pekingu reagirale su na nedavne izjave predsjednika Tajvana, Lai Ching-tea. Tijekom govora za nacionalni dan, Ching-tea je naglasio da “Peking ništa ne pita” i da “nemaju pravo” da predstavljaju stavove Tajvana.

Tajvan označava vojne vježbe kao provokaciju

U odgovoru na vojne manevre Kine, Tajvan je osudio ove akcije kao “nerazumne provokacije.” Ove tenzije dodatno su pojačane kada je Kina objavila propagandni video. U njemu su prikazani avioni i borbeni brodovi s porukom da je “Kina uvijek spremna na bitku.”

Istorijski kontekst odnosa Kine i Tajvana

Od kraja Kineske komunističke revolucije 1949. godine, postoji prešutni sukob između Tajvana i Kine. Dok su komunisti uspostavili kontrolu u Pekingu, nacionalisti su se povukli na Tajvan stvarajući Republiku Kinu.

Trenutna situacija i tenzije

Već punih 75 godina, sukob između demokratskog Tajvana i komunističke Kine traje, bez direktnih sukoba. Međutim, u posljednje vrijeme, tenzije su dostigle alarmantne visine.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisement -